Efterlängtad nyhet 2018

Posted on söndag, 03. december 2017

Efterlängtad nyhet 2018

Produktbeskrivning

De senaste tio åren har mc-förares förväntningar på motorcyklar förändrats en hel del, både när det gäller funktion, utseende och känsla. Samtidigt har Honda alltid vågat använda sin teknik och fantasi för att utveckla nya motorcyklar som skapar egna nischer på marknaden.

Nya CB1000R är ett sådant projekt.

2018 års CB1000R sticker ut från mängden och är inte bara en sporthoj utan kåpor som alla andra streetfighters. Istället är maskinen en modern kombination av ren körglädje och unik design i ett fräscht paket. Motorcykeln både ser ut, känns och fungerar annorlunda jämfört med föregångaren.

För att få fram den nya identiteten var Hondas konstruktörer tvungna att ta ett nytt grepp om det tuffa streetfighter-stuket hos gamla CB1000R. På samma gång var målet att förbättra prestanda och att ge marknaden något oväntat. Formgivningen bygger på retro-industriell minimalism, där stilen är väldigt avskalad och sportigheten är utbytt mot metallytor med struktur enligt designtemat Neo Sports Café. Resultatet är en maskin med unik identitet och drag av både naken sporthoj och spartansk caféracer.

Nya CB1000R är helt omarbetad med fokus på körglädje och den har inga problem att hänga med sportigare och starkare modeller på kurviga vägar. Samtidigt har den potential att göra sin ägare stolt med bara utseendet. Oavsett om det gäller utseende, känsla, prestanda eller teknik, så är det svårt att inte lägga märke till nya CB1000R.

CB1000R 2018 står för både kvalitet och kvantitet. Föraren har stora mängder prestanda till sitt förfogande med köregenskaper som en supersporthoj. Å andra sidan finns en innovativ, minimalistisk design som ger maskinen en helt ny attityd.

Radfyran har finslipats så att den ger 16 % mer effekt strax över 10 000 varv/min och 5 % mer vridmoment i mellanregistret, där det behövs som mest och är som roligast. Mer kraft tillsammans med 4 % lägre utväxling gör att maskinen accelererar snabbare än förut. Genom de första tre växlarna upp till 130 km/h är CB1000R faktiskt strået vassare än CBR1000RR. Assisterande slirkoppling ökar stabiliteten.

Nytt är även elektronisk gasreglering med tre förinställda körlägen och ett läge som föraren själv kan ställa in. Nivåer för effekt, motorbroms och antispinn samverkar i varje körläge och ger föraren bästa möjliga förutsättningar utifrån förhållandena. Avgasljudet blir ett rått ylande när varvtalet stiger.

CB1000R 2018 är 12 kg lättare än föregående modellen och vikt-/effektförhållandet är 20 % bättre. Den är också mindre, men har ändå en mer avslappnad körställning. Chassit består av en centralram av stål med fyrkantsprofil, en inverterad Showa-gaffel av typen Separate Function Big Piston (SFF-BP) och en Showa enkeldämpare baktill. Radialmonterade frambromsok, ABS och ett bredare 190-bakdäck hör också till chassinyheterna.